Aktualności
Konkurs kulinarny „Pomorskie Smaki” 2023
Ruszyła XI edycja konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” na najlepszy produkt, który ma na celu popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza.
Do udziału w konkursie zapraszamy producentów żywności, restauratorów, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń wiejskich.
Formularz zgłoszenia (bez produktu) należy przesłać w nieprzekraczalnym terminie do 28 kwietnia 2023 r.
Uczestnik konkursu może zgłosić maksymalnie 5 produktów, każdy w innej kategorii:
produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody.
produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami;
produkty zbożowe i cukiernicze;
napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe;
inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.
Konkurs przebiega w dwóch etapach:
Pierwszy etap – nominacja do finału konkursu – spośród wszystkich zgłoszonych do konkursu produktów komisja konkursowa wybierze 30 produktów do etapu drugiego.
Drugi etap – wybór laureatów w każdej z 5 kategorii.
Laureaci pierwszych miejsc w każdej z kategorii oprócz statuetki Bursztynowego Lauru otrzymają nagrodę finansową w wysokości 1 000 zł. Dodatkowo producenci zakwalifikowani do finału otrzymają 400 zł.
Szczegółowe informacje o konkursie w regulaminie.
źródło: podr.pl